Pagina's

zondag 8 mei 2011

Aanschaf van gouldamadines :
Goed begonnen = half gewonnen...
? Is dat zo ? Of is het méér...en hoevéél meer ??
Gezond verstand in een notendop
Het is een overbekend gezegde. En een waarheid als een koe. Toch viel laatst nog de vraag “wat er daarmee eigenlijk bedoeld wordt?” wanneer het specifiek over gouldamadines gaat : Goed begonnen is half gewonnen. Is dat zo..? Altijd zo ? Of is het meer ? En hoeveel meer dan wel ?Vrij éénvoudig :
Zelf houden we er van wanneer we merken dat mensen zich voorafgaand breed geïnformeerd hebben omtrent ons hok, vooraleer contact te nemen. Waarom ? Omdat we dan meteen ook zekerheid hebben dat er van weerskanten over hetzelfde gepraat wordt. Dat is overigens niet het enige voordeel.

Bovendien, wie bij aanschaf van gouldamadines goed geïnformeerd naar een kweker toestapt, m.a.w. op voorhand weet hoe die kweker op het hok met zijn gouldamadines te werk gaat, zal zich niet zo gauw om het even wat in de handen laten stoppen. Dat is nogal duidelijk. Goeie wijn behoeft geen krans. Tegelijk is ook het tegendeel waar. En jawel, gouldamadines zijn allemaal mooi, allemaal hebben ze mooie kleurtjes. Maar tegelijk zit er nogal wat verschil op, soms heel véél verschil. En niet enkel op de kleurtjes...

Hierbij van belang te weten :

1. Is het hok in kwestie vrij van antibioticagebruik (en andere), of niet ?
2. Is er binnen de hokpopulatie met absolute zekerheid voor elke bloedlijn telkens een breed opengespreide genetische reserve vast te stellen, of niet ?
3. Wordt er op het hok in kwestie op natuurlijke wijze gevoederd of haalt men er alles uit dozen, pakjes, potjes en flesjes ?
4. Is het hok volledig vrij van luchtpijpmijt, of niet ?
5. Is het hok volledig vrij van kaalkopsymptomen, of niet ?
6. enz...Wat zal het worden...?
Grote/volle kweekvogels... of kleine/smalle sigaartjes...?


Gezond verstand beseft ten volle dat men uit 2 kleine speelgoed-ponies nooit een Arabische volbloed gaat kweken; of evenmin een breedgeschouderde Brabantse trekker.

• Wie smalle vogeltjes aanschaft, zal daaruit smalle vogeltjes kweken.

• Wie forse kweekvogels aanschaft, zal daaruit forse vogels kweken.

Zo simpel is dat.
Inderdaad, wanneer het over gouldamadines gaat :
Goed begonnen is altijd meer dan half gewonnen.~~~~ Altijd  méér  dan  half  gewonnen. ~~~~

Ivan Lievens
0032 53 83 82 24

__________________________________________________________