Pagina's

woensdag 15 augustus 2012

Het gouldhok in september
OF :
Eénvoudige voorzieningen
bij de opstart van de kweekseizoen

Naast  3 types  kweekkooien in breedtes van 80, 90 en 100cm, zijn  op  het  hok   ook   enkele kweekvluchtjes  voorzien,  met H 2,75m  X B 1,25m X D 2,75m. Een kweekvluchtje biedt plaats aan welgeteld 3 kweekkoppels. Hieronder    enkele  snapshots.
Met tuiltjes conifeer in, en boeren- wormkruid rondom de kweekkooien. Check de maximale daglichtinval; hier via helder-dak- sectie.
Hoeft het nog gezegd: Ventilatie is cruciaal, op elk binnenhok. Hier één van de ventilatie-blokken in de oostwand.
Met een flinke partij trosgierst erbij verloopt gewenning aan de nieuwe kweekbox-omgeving nog eens zo vlug.
Zo even na de noen, zalig soezen in het hoogste groen : vast ritme doorheen de dag is voor goulds zeer belangrijk, m.a.w.
" ! niet     storen     tijdens     de    snoozy    siësta ! "


Het meest natuurlijke gedragspatroon van gouldamadines, met inbegrip van prachtige sociale wisselwerking tussen de koppels in de kweekkooien en kweekvluchtjes, komt ook binnenshuis al gauw volkomen volmaakt naar boven, door slechts enkele kleine voorzieningen bij de start van het kweekseizoen in september.

Kleine voorzieningen die groot vertrouwen opleveren.
Hoe groter het vertrouwen in hun omgeving, des te spontaner het natuurlijke gedragspatroon van ijverig kwekende gouldamadines. En uiteraard des te groter het aantal jongen in de nesten. Daartussen bestaat er een vast verband. De kweekomgeving is hierbij een zeer belangrijke factor. Heerlijke belevenis wanneer er telkens weer volle nesten jonge kleppers uitvliegen.

Waar vooral op te letten :
Volop verse lucht voorzien (via zachtstromende ventilatie), en daarnaast zoveel mogelijk natuurlijk daglicht, aangevuld met de hoogste kwaliteit romigwit kunstlicht in een spontaan, vast én kort dagritme. Verder alle "ijselijk-schreeuwend-wit" vermijden voor kooien, hokmuren en lichtbronnen; een kwekende gouldamadine houdt vooral van "getemperd wit" voor kooien, zowel als voor de lichtkleur. Dus vooral geen "volle daglicht"-lampen (altijd met blauwe-pieken-extremen) zoals heel wat commerciële slogans het "handig aanprijzen". Wie hagelwitte kooien heeft, zorgt vanaf aanvang kweek in het hok voor TL-lampen met een romigwitte kleur = kweeklicht bij uitstek voor gouldamadines (en vele andere soorten prachtvinken en astrildes). Zacht TL-licht tovert ijswitte kooien om in een tint van "getemperd wit". In voldoende lichtsterkte tot maximaal 1000-1200 lux verlichtingsrendement in alle kweekkooien en kweekvluchtjes.

Gelukkige goulds
Deze zeer éénvoudige voorzieningen werken voor gouldamadines zeer relaxerend. Meer hoeft dat voor een kwekende gouldamadine niet te zijn. Dan is zij meteen op haar gemak. En volgen kroostrijke nesten in groot getal. Want op dat ogenblik worden gouldamadines de meest dankbare kweekvogels die er zijn.

Bekwame gouldamadines doen vanaf dan vrijwel altijd wat de kweker/tentoonsteller van hen verwacht. Of hoe bekwame gouldamadines maar weinig vragen, om als prachtige kweekvogels veel terug te geven.


Bewerkt voor Natuurgould .be en Lievens Gouldamadine .beTekst en tekstbewerking : ILLK
tel.053-83.82.24
___________________________________________________